Sorteer op

Uw aquariumwater neemt het zuurstofgehalte via het wateroppervlak op. Hoe beweeglijker het wateroppervlak des te groter wordt het en des te meer zuurstof neemt het op. Ook waterplanten helpen, in ieder geval overdag, het zuurstofgehalte van het water te verhogen. Wanneer u veel waterplanten heeft kan de situatie echter 's nachts omdraaien daar planten 's nachts ook zuurstof verbruiken. Dit geldt natuurlijk tevens voor algen!

Luchtpompen helpen u snel en eenvoudig het zuurstofgehalte in het water te verhogen. Dit geschiedt voor een klein deel door de opstijgende luchtbellen en voor het merendeel door beweging in het wateroppervlak.

Wanneer u medicijnen inzet wordt het gebruik van luchtpompen vaak aanbevolen daar de zuurstofbehoefte van de vissen stijgt

Luchtpompen zijn zo opgebouwd dat heen en weer bewegende membranen met een ventiel luchtdruk opbouwen die dan door een luchtslang naar een uitstroomsteen of luchtaangedreven filter in het aquarium belandt. Om te voorkomen dat er water terugstroomt is het zinvol een terugslagventiel in te bouwen. Hierbij is de inbouwrichting in acht te nemen die door een kleine pijl op het ventiel wordt aangegeven.

Welke soorten luchtpompen zijn er?

Luchtpompen zijn er in verschillende sterkten en deels voorzien van één, twee of zelfs meer luchtafvoermogelijkheden die regelbaar zijn. Wanneer u van een luchtpomp meerdere uitstroomstenen of andere "verbruikers" wilt aansluiten heeft u een luchtverdeler nodig. U kunt ook meerdere luchtverdelers met elkaar verbonden echter hiervoor moet de pompcapaciteit dan ook krachtig genoeg zijn.

Speciaal voor de hogere opvoerhoogtes en eiwitafschuimers zijn de sterkere membraampompen een goede keus.

© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss