per pagina
Sorteer op
    1 - 40 van 68 resultaten
  • 1
  • 2

Door plantenresten en visuitscheiding komen stoffen in het water terecht die vuil produceren. Een aquariumfilter heeft als opgave bacteriën een vestigingsplaats te bieden die deze schadelijke stoffen afbreken en het water zuiver houden. Daarnaast zal het filter zowel kleine als grove vuildeeltjes uit het water filteren en het kristalhelder houden.

Waar moet u bij een filter op letten?

Bij de keuze van een filter is niet alleen de pompcapaciteit van belang maar boven alles het filtervolume. Want wat voor nut heeft een krachtige pomp wanneer het filtermateriaal te snel verstopt raakt en de doorstroom blokkeert? Op een filter wordt altijd aangegeven voor welke aquarium afmeting deze geschikt is. Wanneer u twijfelt kunt u beter een maatje groter kiezen - u heeft dan alleen maar minder werk bij het schoonmaken en een maat groter kost over het algemeen niet veel meer. Om ervoor te zorgen dat de filterreiniging per maand of om de twee maanden snel af te handelen is dient u erop te letten dat het filter snel en eenvoudig te reinigen is. Aarzel niet ook een blik op het stroomverbruik te werpen en vergelijk dit gerust met zgn. "goedkope filters" waarmee u een paar euro bespaart op de aanschaf maar waarvan het gebruik wezenlijk meer geld vreet dan u bespaard heeft.

Binnen- of buitenfilter?

Bij een aquariumformaat van 200 liter is ook een binnenfilter nog geschikt. Vanaf 200 liter staan "alleen" nog buitenfilters tot uw beschikking. Bij kleine aquaria zijn binnenfilters vanaf 10 liter een optie, vanaf 40 liter staan ook buitenfilters tot uw beschikking. Sommige binnenfilters bezitten een schuimstof mat die voorkomt dat garnalen en jonge vissen worden aangezogen. Hij is ideaal voor aquaria tussen 20 en 80 liter maar kan met een filtermodule ook voor langer gebruik worden ingezet of voor grotere aquaria worden ingezet.

Binnenfilters worden altijd binnen het aquarium aan de ruit bevestigd door middel van een zuignap. Ze zijn onopvallend en u heeft hiermee geen technische apparatuur buiten het aquarium staan die een probleem kunnen vormen voor kinderen of huisdieren (het doorbijten van de slang bijvoorbeeld). Daarvoor in de plaats neemt de filter een klein beetje plaats in uw aquarium weg.

Buitenfilters kunt u onder uw aquarium onopvallend in de kast opbergen. Slechts 2 slangen voeren water in het filter en weer eruit. Buitenfilters hebben doorgaans meer filtervolume dan binnenfilters en moeten daarom minder vaak gereinigd worden.

Het is uiteindelijk aan u om te beslissen of u voor een binnen- of een buitenfilter gaat. Alleen bij aquaria van minder dan 40 liter is een binnenfilter en bij aquaria van meer dan 200 liter een buitenfilter de juiste keuze.

Tip van Aquariumbenodigdheden.nl:

Wanneer bij u de stroom langer dan 2 uur uitgevallen mocht zijn mag u uw buitenfilter NIET simpelweg weer in gebruik nemen. U dient het eerst te reinigen. Door de stroomuitval ontbrak binnenin het filter zuurstof en begint het te broeien. Biologisch gezien betekent broeien dat vervuilende processen beginnen.

Bij een directe heringebruikname komt het "rottende" water in het aquarium terecht. Dit kan daadwerkelijk tot de dood van aquariumbewoners leiden. Wij adviseren ten allertijde bij volledige reining of eerste ingebruikname van uw filter altijd gebruik te maken van speciale filterbacterien welke een goede basis en snelle opstart van uw filter garanderen.

© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss