Sorteer op

De juiste temperatuur voor uw aquariumbewoners

Wist u dat de meeste tropische wateren „slechts“ 25 °C zijn hoewel de luchttemperatuur bij meer dan 30 °C ligt? Alleen grote, langzaam stromende rivieren en meren vormen een uitzondering daar ze door minder schaduwvorming van bomen sterker door de zon worden verwarmd. Zeeën staan daarin natuurlijk weer op zichzelf.

De meeste vissen en planten voelen zich het prettigst bij 24-26 °C in uw aquarium en maar weinig vissen, de discusvis bijvoorbeeld, geven de voorkeur aan een temperatuur van bijna 30 °C. Veel garnalensoorten geven zelfs de voorkeur aan koeler water en houden helemaal niet van hete zomers met een watertemperatuur van 28 °C. Zij zijn het meest tevreden wanneer u kleine ventilatoren inzet om het water af te koelen.

Verwarmen

Afhankelijk van waar u woont zal uw kamertemperatuur onder de noodzakelijke watertemperatuur liggen. Alleen in de zomer en in tropische landen is verwarming niet nodig. Thermostaten verwarmen uw water automatisch op de ingestelde watertemperatuur en schakelen zichzelf dan uit. Zo wordt de door u gewenste watertemperatuur constant gehouden.

De thermostaat

Zonder verwarming kunt u een aquarium met tropische vissen alleen dan in stand houden wanneer uw kamertemperatuur het water CONSTANT op 24-26°C houdt. Uit ervaring weten we dat het zonder verwarming al gauw tot schommelingen komt die uw aquariumbewoners in de natuur niet kennen en ook niet prettig vinden. Hierbij is een automatische thermostaat van dienst die de door u geselecteerde watertemperatuur constant houdt. U stelt de gewenste temperatuur boven aan het rad van de verwarming in en hij slaat alleen aan wanneer de temperatuur hieronder komt. Let u er bij het plaatsen van de verwarming goed op dat hij door het water wordt ingesloten zodat de warmte zich niet ophoopt. Dan zou hij zich uitschakelen in plaats van verwarmen. Kies de aquariumverwarming die bij de kamertemperatuur past. De doorslaggevende factor voor de keuze van uw verwarming is de grootte van uw aquarium en het temperatuurverschil tussen de omringende ruimte- en de gewenste watertemperatuur.

Bij grote aquaria, vanaf 250 liter, kiezen ervaren aquariumliefhebbers ervoor met twee verwarmingen te werken in plaats van met eentje, die dan samen de gewenste watertemperatuur tot stand brengen. Zo wordt ook in geval van een defect (wat weliswaar een zeldzaamheid is maar men wijst in een vliegtuig tenslotte ook op het gebruik van een zwemvest) voorkomt dat een ongewenste vissoep ontstaat.

Let u erop dat u uw verwarming niet "uit voorzorg" veel te groot kiest! Dit zou als gevolg hebben dat de verwarming voor het verwarmen van het aquariumwater telkens maar kort aangaat en gelijk weer uitgaat. Dit voortdurend aan- en uitgaan verkort de levensduur!

Bodemverwarming

Bodemverwarmingskabels hebben NIET tot taak uw aquariumwater op de gewenste temperatuur te brengen maar uitsluitend de opgave een watercirculatie in de bodem tot stand te brengen zodat de plantenwortels beter van voedingsstoffen worden voorzien. Een bodemverwarming dient dus ter verzorging van de planten.

Koeling

Zoals al eerder gezegd zijn er aquariumbewoners, zoals garnalen, die de voorkeur geven aan lagere watertemperaturen van 22-23 °C en hoge temperaturen van 28 °C maar kort verdragen. Maar ook veel tropische vissen en, in het bijzonder, aquariumplanten voelen zich niet prettig bij hoge watertemperaturen. De plantengroei kan door te hoge temperaturen zelfs stagneren! Strijker aquarium biedt u een betaalbare en effectieve koelmogelijkheid aan die u heel eenvoudig aan het aquarium kunt monteren:

Ventilatoren (verschillende lengtes verkrijgbaar) creëren een luchtstroom aan het wateroppervlak die tot een verkoelende verdamping leidt. Deze komt overeen met het gevoel wanneer u met blote armen fietst. Zo kunt u de watertemperatuur met ca. 4 °C laten dalen. Met behulp van een thermostaat heeft u de mogelijkheid de ventilatoren automatisch aan te laten gaan wanneer de door u ingestelde temperatuur wordt overschreden.

Tevens is het mogelijk om een constantere koelmetode of voor grotere aquariums te kiezen voor een koeler welke het rondgepompte water direct koelt, deze worden tussen de slangen van uw filter of apart geplaatste opvoerpomp geplaatst. Deze methode wordt veelal gebruikt bij zeewateraquarium waarbij een niet te hoge temperatuur levensbelangrijk is.

© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss