per pagina
Sorteer op
    1 - 40 van 41 resultaten
  • 1
  • 2

Anders dan bij de verlichting voor uw woon- of badkamer dient u de verlichting voor uw aquarium niet conform uw persoonlijke smaak uit te kiezen maar conform de behoefte van uw waterplanten. Voor vissen is de verlichting van minder belang maar waterplanten hebben zich in de loop van hun evolutie aan het aanwezige zonlicht aangepast. Ze gebruiken specifieke spectrale bestanddelen van het zichtbare zonlicht voor de energiewinning in de fotosynthese.

Om ervoor te zorgen dat uw waterplanten zich optimaal ontwikkelen dient uw aquariumverlichting een zongelijkend spectrum te hebben. Aquariumbenodigdheden.nl biedt een ruim assortiment TL buizen en ledlampen zodat we voor elk aquarium de meest geschikte verlichting hebben.

Een (zoetwater) tropendag duurt van circa 06.00 tot 18.00 uur en biedt dus 12 uur licht. Bij zonsop- en zonsondergang bezit het zonlicht een warme kleurtemperatuur van ca. 2500 K. Wanneer de zon daarna op het hoogste punt staat verhoogt de kleurtemperatuur zich naar ca. 5500 K. Hoe hoger de kleurtemperatuur des te kouder het licht.

Verlichting door straallampen, ledlampen of lampen die niet speciaal voor aquaria ontwikkeld zijn is over het algemeen dringend af te raden! Ze mogen dan fel en fraai gevormd zijn maar het lichtspectrum is beslist NIET voor waterplanten/ aquaria ontwikkeld. Sterke rode straling creëert bij planten een celverlenging maar geen gezonde groei. Uw aquariumplanten worden dus weliswaar lang maar hebben weinig bladeren. Ideaal zijn led of TL buizen met een volspectrum zoals de lampen zoals aquariumbenodigdheden deze in het  lampenassortiment heeft.

De lichtkleuren van een lamp zijn weliswaar een subjectieve indruk van onze ogen, gebaseerd op de kleurtemperatuur van het betreffende verlichtingsmiddel. Hogere kleurtemperaturen (bijv. 9000 K) zien wij als koud licht terwijl wij lage kleurtemperaturen (bijv. 2500 K) als warm licht ervaren. 

De ledtechniek revolutioneert ons leven: duurzame zaklampen, chique koplampen, stroombesparende keukenverlichting en nu ook energie-efficiënte en natuurlijke aquariumverlichting. 

Nadat leds sinds enige tijd daadwerkelijk energiebesparender zijn dan TL buizen ontbrak nog de technologie en de vraag (!) het led lichtspectrum voor aquariumplanten en aquaria in het algemeen te optimaliseren. Ledverlichting werd tot nu toe bijna uitsluitend gebruikt in technische en woonruimtes. Het lichtspectrum voor waterplanten onderscheidt zich echter aanzienlijk van het spectrum voor woonruimtes of zaklampen. Hier gaat het om de fotosynthetisch actieve straling van het licht, PAR genaamd, (Photosynthetic Active Radiation) en een volspectrum dat alle spectrale ranges van het zichtbare lichtspectrum omvat. Pas met deze beide componenten was het mogelijk een perfect licht voor aquariumplanten te produceren!

Aquariumplanten hebben zich in de loop van de evolutie gedurende miljoenen jaren aan het aanwezige zonlicht aangepast en gebruiken het als energiebron. Ook wanneer onze ogen zonlicht alleen als wit licht waarnemen, zo bewijzen waterdruppels in de lucht of een prisma dat het uit “regenboogkleuren” bestaat. In de fotosynthese gebruiken planten individuele spectrale bestanddelen van het licht in hun bladgroen om CO2 met water in voeding (suiker) om te zetten waarbij zuurstof vrijkomt. Deze zuurstof dient weer als levensbasis voor alle dieren op deze planeet die weer CO2 uitademen hetgeen de planten voor de fotosynthese gebruiken. Deze cyclus houdt de planeet in leven. Ook uw aquariumplanten zijn op CO2 (kooldioxide) en het fotosynthetisch actieve stralingsaandeel van zonlicht aangewezen. Ledverlichting voor woonruimtes en van auto’s hebben volkomen verschillende doeleinden: ze zijn NIET voor het nabootsen van zonlicht maar dienen goed te verlichten dan wel een aangenaam lichtaccent te creëren. Zo worden dus alleen bij aquariumverlichting eisen gesteld aan het fotosynthetisch actieve spectrum. Beter kunt u uw planten niet toewensen. Daar er, naar verhouding, voor woonruimtes of sierverlichting maar weinig vraag is naar zongelijkende ledverlichting, zijn de prijzen voor deze speciale ledlampen voor het aquarium helaas ook wat hoger.

 

© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss