Sorteer op

Circa 90% van alle visziekten worden veroorzaakt door een verzwakt immuunsysteem! Zo kan een geneesmiddel dus wel de verwekker bestrijden maar niet de oorzaak! Het is dus van buitengewoon belang de achterliggende oorzaak te bepalen. 
Wanneer u de eerste tekenen van ziekte herkend dient u DIRECT te handelen. In de meeste gevallen wordt te lang gewacht. Voorbeeld: Een enkel zichtbaar "stipje" moet al aanleiding zijn een behandeling te beginnen. Wanneer u wacht kan dit ene stipje (witte stip ziekte) de vis loslaten, op de bodem vallen en daar na een capsulevorming 1000 nieuwe stipjes-verwekkers vrijlaten die dan het infectierisico voor alle aquariumbewoners verhogen. 

De meeste siervissen zijn oorspronkelijk bewoner van de tropen en moeten in hun leefgebied tegen parasieten en bacteriële infecties standhouden, echter, dit is meestal in een zeer groot leefgebied met miljoenen liters water. Hierdoor is het risico van besmetting sterk verminderd.

Zowel gekweekte als in het wild gevangen vissen doorlopen op hun weg naar het aquarium bij u thuis vele tussen stations met vaak niet de optimale watercondities, waardoor de kans op besmetting hoog is. Zolang de levensomstandigheden in het aquarium voldoen aan de behoefte van de vissen, kunnen ziekten ook slechts latent aanwezig zijn en komen nog niet tot een uitbraak. Pas door veranderingen zoals stress b.v.: door territoriaal gedrag, niet optimale watercondities en een verzwakt immuunsysteem van de vis kunnen de ziekten optreden.

In aquaria is er door de verhouding van de hoeveelheid water tot het aantal vissen (men spreekt ook wel van biomassa) een veel hogere infectiedruk, in tegenstelling tot het leven in de natuur, zodat de visgezondheid bedreigd wordt, hier hebben de ziekteverwekkers het gemakkelijk om zich uit te breiden. Het is belangrijk om bij de uitbraak van een ziekte snel te handelen want in een klein leefgebied zoals een aquarium kunnen ziekten zich in korte tijd uitbreiden.

© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss