Sorteer op

Aangezien water er helder uit kan zien maar toch ongunstige of zelfs gevaarlijke stoffen kan bevatten zijn er watertesten verkrijgbaar. Doorgaans zijn deze testen binnen enkele seconden of minuten uit te voeren en dus geschikt voor iedere aquariumliefhebber.

Uiteraard biedt Aquariumbenodigdheden hierin vele mogelijkheden, van eenvoudige teststrips welke binnen enkele momenten een indicatie geven, druppeltesten welke u de mogelijkheid geven om op een nauwkeurige manier de waterwaardes te bepalen tot aan digitale meetinstrumenten waarvan sommige zelfs coninue meten en indien mogelijk zelfs corrigeren. Meer hierover vindt onder het tabblad meet en regeltechniek.

Daarnaast leggen wij u kort uit wat de waarden betekenen en hoe u die, indien nodig, naar boven of beneden kunt aanpassen.

Waterhardheid en pH-waarde ("zuurgraad") vormen de belangrijkste omgevingscondities voor vissen. Te hard leidingwater kan met installaties voor omgekeerde osmose worden onthard. De pH-waarde kan door toevoeging van CO2 worden ingesteld. Bij te zacht water kan de waterhardheid (totale en carbonaathardheid) gericht worden verhoogd met GH/KH+ en KH+ welke Strijker aquarium van verschillende fabrikanten aanbied.

Een waterwaarde van bijzondere betekenis

De carbonaathardheid vormt het alles bepalende buffersysteem in het aquarium. Zij voorkomt te grote schommelingen in de pH-waarde, waarop de vissen en planten gevoelig reageren. Veel populaire aquariumvissen hebben een hogere carbonaathardheid nodig dan de waarde die leidingwater biedt. De carbonaathardheid in het aquariumwater kan ook door verschillende processen worden verlaagd (biogene ontkalking, nitrificatie).
Daarom moet de carbonaathardheid regelmatig worden gecontroleerd en op de voor de gehouden vissen passende waarde worden ingesteld.

Profi-tips:

 • De carbonaathardheid moet idealiter 50 – 80 % van de totale hardheid bedragen, bijvoorbeeld GH 10 °d, KH 5 - 8 °d.
 • De totale hardheid kan snel en gemakkelijk worden ingesteld met speciale toevoegingen hiervoor.
 • Voor het aanvullen van mineralen en sporenelementen bij osmosewater en voor vissenaquariums adviseren hiervoor speciale mineraalzouten en toevoegingen.
 • Voor beplante aquariums adviseren wij het toevoegen van sporenelementen binnen het kader van het bemestingssysteem van het merk van uw keuze.

WATER TESTEN

Aquariums die volgens een op elkaar afgestemd systeem zijn ingericht, veroorzaken vrijwel nooit problemen. Toch is het regelmatig controleren van de kritische waarden van het aquariumwater heel belangrijk, want het verschaft zekerheid.
Met de verschillende testsets welke aquariumbenodigdheden aanbied kunnen de waarden binnen enkele minuten probleemloos worden gemeten.

De ideale waarden voor aquariumwater (gezelschapsaquariums met zoet water):

carbonaathardheid 1-4°d
totale hardheid 4-7°d
pH-waarde 6,4 –6,9
CO2-gehalte 20-35 mg/l
O2-gehalte, 's ochtends 3-5 mg/l
O2-gehalte, 's avonds 5-8 mg/l


Wanneer moet wat worden gemeten?

Bij de volgende veranderingen in het aquarium:

 • Bij het verversen van water:
 • als er nieuw water aan het aquarium wordt toegevoegd, bijv. osmosewater: KH, GH, pH, CO2, O2, nitraat.
 • Bij het vervangen van oude lampen door nieuwe:
 • pH, CO2, O2 ca. 2 weken lang, in het begin dagelijks, later elke 7-14 dagen meten en de CO2-toevoeging aanpassen.
 • Bij het plaatsen van nieuwe vissen:
 • voor het plaatsen en in de eerste dagen met name pH-waarde, O2, nitriet, nitraat.
 • Bij opnieuw inrichten en grotere verandering van de inrichting:
 • pH, CO2, O2, ammonium/ammoniak, nitriet, nitraat ca. 4 weken lang, in het begin dagelijks, later elke 7-14 dagen meten en de CO2-toevoeging aanpassen.
 • Bij opvallend gedrag van de vissen, bijv. wanneer vissen naar lucht happen of "heen en weer schieten": pH, O2, ammonium/ammoniak, nitriet, nitraat
© 2020 - 2024 aquariumbenodigdheden | sitemap | rss